پست برق چیست + انواع آن

پست برق چیست

پست برق یکی مهم ترین بخش های سیستم  تولید، انتقال و توزیع برق است. این پست ها می توانند در موارد مورد نیاز سطح ولتاژ را افزایش یا کاهش دهند. بین نیروگاه ها که به عنوان ایستگاه های تولید برق شناخته می شوند تا مصرف کننده ها، توان الکتریکی از چندین پست توزیع برق مختلف در سطح ولتاژهای مختلف می گذرد. جالب است بدانید که پست های برق تحت مالکیت شرکت برق یا مشتریان تجاری و صنعتی بزرگ قرار دارد. اگر به دنبال یافتن پاسخی برای پرسش ” پست توزیع برق چیست ” هستید با ادامه این مقاله از وب سایت پارس پایاپایپ همراه باشد.

پست برق چیست

معادل پست برق به انگلیسی Electrical Substation است. پست های برق را می توان رابط سیستم های تولید و انتقال برق و شبکه توزیع در نظر گرفت. پست های برق ولتاژ خطوط انتقال برق تا ولتاژ مورد نیاز مصرف کنندگان کاهش می دهند. همچنین پست های برق برای محافظت از شبکه توزیع به مدارهای قطع کننده تجهیز شده اند و می توان از آن ها برای کنترل جریان استفاده کرد. دیگر کاربرد پست برق فیلتر کردن و صاف کردن نوسانات ناشی از افزایش بار است. 

برای امنیت جان رهگذران معمولا مکان هایی که پست های برق در آن واقع شده است را حصار کشی می کنند و به صورت نظارت از راه دور کنترل می شوند. انواع پست های برق در ایران وجود دارد و احتمالا شما نیز بارها مراکز پست های برق را در اطراف شهر خود دیده اید.

عناصر مختلف پست های برق

معمولا در پست های برق تجهیزاتی مانند سوئیچینگ، ترانسفورماتورها و قطعات حفاظتی وجود دارند. در پست های برق بزرگتر، از قطع کننده های مدار برق برای کنترل اضافه بار و اتصال کوتاه که ممکن است در شبکه انتقال رخ دهد استفاده می شود. در حالی که در ایستگاه های پست کوچکتر از  فیوزها یا قطع کننده مدار بازیابی برای حفاظت از شبکه توزیع بهره گرفته می شود.

در نزدیکی نیروگاه های برق همواره ایستگاه پست های برق وجود دارد. پست های برق ژنراتور ندارند و بنابراین نمی توانند برق تولید کنند. به دلیل خطرات ناشی از افزایش پتانسیل زمین در محل پست ها، حتما بایستی یک سیستم ارتینگ یا اتصال به زمین طراحی شود.

انواع پست برق

پست های برق از نظر کارکرد به 4 دسته مختلف تقسیم بندی می شوند :

  • پست انتقال
  • پست توزیع
  • پست جمع کننده یا کالکتور
  • ایستگاه سوئیچ

در ادامه در رابطه با هر یک توضیحاتی را بیان خواهیم کرد.

پست انتقال برق

پست انتقال برق دو یا چندین خط انتقال برق را به هم متصل می کند. در ساده ترین حالت ممکن، تمامی این خطوط ولتاژ یکسانی دارند. در این صورت تنها با کلیدهای ولتاژ بالا می توان خطوط را برای تعمیر، نگهداری و رفع خطا ایزوله یا متصل کرد. در یک پست انتقال ممکن است از ترانسفورماتورها برای تبدیل ولتاژ خطوط انتقال، دستگاه های کنترل ولتاژ، خازن ها و جبران کننده ها استفاده شود.

پست توزیع

پست توزیع برق، توان الکتریکی را از سیستم های انتقال به مدار توزیع یک منطقه انتقال می دهد. اتصال مستقیم برق از شبکه اصلی به مصرف کننده ها توجیه اقتصادی ندارد و امکان پذیر نیست. بنابراین حتما نیاز است از ایستگاه های توزیع استفاده شود تا ولتاژ خطوط به میزان ولتاژ مورد نیاز مصرف کنندگان کاهش یابد. پست های توزیع برق نقاط تنظیم ولتاژ هستند.

پست جمع کننده

در روش های تولید برق پراکنده مانند تولید برق به وسیله توربین های بادی نیاز به استفاده از پست جمع کننده یا کالکتور است. این پست ها شبیه به پست های توزیع هستند با این تفاوت که رانش توان در جهت عکس انجام می شود. پست های کالکتور در مکان هایی که چندین نیروگاه برق آبی در یک ناحیه وجود دارد نیز یافت می شوند.

به دلیل مباحث اقتصادی سیستم جمع آوری در سطح ولتاژ 35 کیلو ولت اجرا می شود و بعد از آن پست جمع کننده، ولتاژ را تا سطح ولتاژ انتقال برای اتصال به شبکه بالا می برد. این پست ها از تجهیزات اصلاح توان برخوردار هستند.

ایستگاه سویچ

یکی دیگر از انواع پست های توزیع برق، ایستگاه سویچینگ است. در پست سویچ تغییر ولتاژی انجام نمی شود و بنابراین به ترانسفورماتور نیازی ندارد. از این پست توزیع برق برای اتصال و قطع خطوط انتقال، تغییر جریان به خطوط پشتیبانی یا در صورت بروز مشکل برای موازی کردن مدارها استفاده می شود.

جمع بندی

پست برق را می توان به عنوان یکی از بخش های مهم چرخه تولید و توزیع برق در نظر گرفت. پست های برق سیستم هایی هستند که برق تولیدی نیروگاه ها را به مصرف کننده ها می رسانند. در هر پست توزیع برق تجهیزات مختلفی مانند ترانسفورماتورها، خازن ها، مدارهای قطع کننده و … به کار می رود. پست های برق می توانند سطح ولتاژ برق را بر اساس نیاز تغییر دهند.

5/5 - (1 امتیاز)

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *