تابلو برق چیست

با پیشرفت تکنولوژی و گسترش تعداد و تنوع لوازم برقی، نیاز افراد به کنترل و هدایت بهتر این نیروی الکتریکی بیشتر و بیشتر شد به طوری که امروزه دیگر استفاده از چند پریز ساده برای قطع و وصل کردن برق یک مکان بزرگ کافی نیست. به طور مثال، افراد نیاز دارند تا بتوانند برق یک بخش از فضای مورد نظر خود را برای مدتی قطع کنند، بدون آن که نیاز باشد برق بخشهای دیگر قطع شوند.
یکی از بهترین ابزارها برای رسیدن به این هدف، تابلوهای برق هستند. طراحی تابلو برق به صورتی است که علاوه بر کمک در کنترل و هدایت نیروی الکتریکی، در سامان دهی به جرایانات نیز نقش دارند.اگر شما نیز کنجکاو شده اید تا در مورد این قطعه بسیار مهم و حیاتی در ساختمانها، به خصوص ساختمانهای بزرگ، بیشتر بدانید، در این مقاله از مجموعه پارس پایاپایپ (تولید کننده لوله پی وی سی سه ستاره سمنان) قصد داریم تا به بررسی تابلو های برق و انواع آنها بپردازیم.
تابلو برق چیست
به طور کلی، تابلو برق محفظه ای است از جنس فلزی و یا پلاستیکی که که تمام فیوزها، کلیدهای حفاظتی قطع کننده، قطعات نمایشگر، تجهیزات کنترلی و سیم کشی داخلی در آن جای دارد. این تابلوها در دو مدل روکار و توکار در ساختمانها و مراکز صنعتی، تجاری و یا ساختمانهای بزرگ نصب میشوند. البته امروزه بسیاری از ساختمانهای کوچک نیز از تابلوهای برق استفادههایی میبرند.
از فواید تابلو برق میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- حفاظت از وسایل الکترونیکی در مقابل آسیبهای ناشی از نوسانات جریان برق
- تغییر در میزان ولتاژ ورودی
- قطع و وصل کردن جریان برق
- کنترل و بررسی تمامیجریانات برق به صورت یکجا
انواع تابلو برق
تابلوهای برق موجود در بازار دارای انواع متنوع و مختلفی هستند که در این بخش به بررسی مهم ترین آنها میپردازیم:
1. تابلو برق پی وی سی: یکی از بهترین و کاربردی ترین نوع تابلوهای برق، تابلوهای برق پی وی سی هستند. در این تابلوها، به جای استفاده از فلزات برای حفاظت از مدارهای جریان، از ماده ای پرکاربرد در صنعت پتروشیمی به نام پی وی سی استفاده شده است.
تابلوهای پی وی سی نسبت به بسیاری دیگر از انواع تابلوها دارای انعطاف پذیری و مقاومت بیشتری هستند.
2. تابلو برق پی ال سی: واژه plc مخفف عبارت Programmable Logic Controller بوده و به تابلوهای برقی گویند که در آنها دستگاههای کنترلگر منطقی نصب شده است. وجود این قطعات کنترل گر باعث میشود تا تابلوهای برق بتوانند هرچه بهتر و هوشمندتر دستورات قطع کردن، کنترل کردن و یا نظارت بر روی سیستمهای مختلف را اجرا کنند. قطعات plc دارای مقاومت بسیار بالایی در برابر رطوبت، ارتعاشات و سروصدا داشته و میتوانند به خوبی با سایر ماژولهای دیگر ارتباط برقرار کنند.
3. تابلو برق صنعتی: تابلوهایی با قابلیتهای بسیار بوده که از آنها در بسیاری از صنایع استفاده میشود. در ساخت تابلو برق مدل صنعتی، رعایت یک سری نکات ایمنی و مقاومتی از اهمیت بیشتری برخوردار است.
4. تابلو برق توزیع: همانطور که از نام آن ها نیز مشخص است، از این دستگاه برای جمع آوری و توزیع برق به بخشهای مختلف مدار استفاده میشود. تابلو برقهای توزیع در ابعاد گوناگون و مختلفی ساخته شده و از نظر تجهیزاتی و تکنولوژی به کار رفته در آنان با یکدیگر تفاوتهای زیادی دارند. در بخش ورودی این دستگاه، برق شبکه، و در خروجی آن مصرف کننده قرار دارد.
اجزای تابلو برق
مهم ترین اجزای تابلو برقهای استاندارد معمولی شامل موارد زیر است:
1. کلید و سوئیچ: از کلیدها تنها برای قطع و وصل جریان استفاده میشود.
2. کنتاکتور: کنتاکتور در اصل یک کلید الکترومغناطیسی میباشد که میتواند از راه دور مدار را قطع یا وصل کند.
3. بی متال: یک نوع کلید است که وقتی دما بالا میرود، کار میکند. در واقع وقتی به خاطر عبور جریان، دما افزایش پیدا میکند، فلز بی متال انبساط پیدا میکند و به سمت پایین متمایل میشود. این کلید برای حفاظت از الکتروموتورها در برابر بار اضافی ساخته شده است.
4. ترانس: ترانس که در همه تابلو برقها موجود است وظیفه افزایش یا کاهش جریان یا ولتاژ مدار را بر حسب شرایط دارد.
5. رله: دارای وظایف مختلفی است ولی وظیفه اصلی آن انتقال ولتاژ و جریان است.
6. شینه: از فلز رسانا ساخته شده است و جریان الکتریکی را به بخشهایی نظیر ترانسفورماتور، ژنراتور و … هدایت میکند.
البته این نکته را نیز در نظر داشته باشید که اگر تابلو برق آماده مخصوص نیاز خود را خریداری کنید، دیگر لازم نیست نگران بحثهای مهندسی و پیچیده تابلوهای برق باشید.
سخن نهایی
در این مقاله سعی کردیم تا با معرفی تابلو برق و انواع آن، شما را با این وسیله بسیار مهم بیشتر آشنا کنیم.پارس پایاپایپ مرکز فروش انواع لوله برق سمنان آماده ارائه انواع خدمات فروش لوله برق به شما عزیزان می باشد.
بدون دیدگاه