دتکتور اعلام حریق

دتکتور اعلام حریق

تشخیص سریع آتش سوزی زمان کافی برای فرار افراد را امکان پذیر می کند و فرایند اطفاء حریق را نیز تسریع می بخشد. از این رو خسارات جانی و مالی ناشی از حریق به میزان قابل توجهی کاهش می یابد.

دتکتور اعلام حریق یکی از بهترین ابزارآلاتی است که به کمک آن ها می توان به سرعت از رخ دادن حریق و آتش سوزی مطلع شد و اقدامات لازم را در سریع ترین زمان ممکن انجام داد. بنابراین وجود این تجهیزات در ساختمان های مسکونی، صنعتی و اداری ضرورت دارد. در ادامه این مقاله از وب سایت پارس پایاپایپ به بررسی نحوه عملکرد دتکتور اعلام حریق و انواع دتکتورهای سیستم اعلام حریق می پردازیم.

دتکتور اعلام حریق چیست

به طور کلی دتکتور به تجهیزاتی گفته می شود که برای تشخیص یک ماده خاص طراحی می شوند. دتکتورهای اعلام حریق نیز با هدف تشخیص آتش سوزی پیش از همه گیر شدن آن طراحی شده است. در دتکتورها سنسورهای مختلفی به کار می روند که نسبت به علائم آتش سوزی همچون دود، حرارت، تولید گازهای سمی و … حساس هستند و از این طریق آتش سوزی را تشخیص می دهند. دتکتورهای اعلام حریق یکی از مهم ترین تجهیزات ایمنی ساختمان ها و مراکز صنعتی به شمار می آیند و کارشناسان بسیاری تاکید دارند که حتما بایستی از آنها استفاده شود.

طرز کار دتکتور اعلام حریق

عملکرد دتکتور اعلام حریق با توجه به ساختار و نوع سنسوری که در آن ها قرار داده شده است به سه روش زیر انجام می شود :

  1.   کنترل دود : سنسورها می توانند دود تولید شده در فضا را تشخیص دهند و اگر از میزان مشخصی بیشتر شد، آن را به عنوان نشانه حریق در نظر می گیرند.
  2.   کنترل حرارات : برخی دیگر از سنسورهای تغییرات نسبی محیط را اندازه گیری می کنند و در صورتی که افزایش شدیدی رخ دهد، به احتمال فراوان آتش سوزی رخ داده است.
  3.   کنترل گازها : دسته ای دیگر از سنسورها می توانند گازهای سمی و قابل اشتعال در فضا را اندازه گیری کنند و اگر میزان این گازها بیش از حد مجاز بود آن را به معنای وقوع آتش سوزی در نظر می گیرند.

دتکتورها با استفاده از یک یا چند دسته از این سنسورها تغییرات محیط را تشخیص می دهند و اگر این تغییرات از حد مشخصی بیشتر شود آن را به عنوان سیگنالی برای وقوع حریق در نظر می گیرند. این سیگنال ها به صورت صدای آژیر، یا روشن شدن نور یا ترکیبی از این دو به ساکنین و دیگر افراد اعلام می شود.

بهتر است دتکتورها در محل هایی مانند آشپزخانه ها، اتاق ها تجهیزات و سالن ها نصب شوند که احتمال رخ دادن آتش سوزی بیشتر است.

لازم به ذکر است که دتکتورهای اعلام حریق را بایستی به صورت دوره ای تست کرد و در صورت نیاز تعمیر یا تعویض شوند. عدم توجه به نگهداری و تعویض این تجهیزات ممکن است عملکرد آن ها را با خلال مواجه کند.

انواع دتکتورهای اعلام حریق

دتکتورهای حریق در انواع مختلفی تولید می شوند و هر یک با در نظر گرفتن عوامل خاصی در تشخیص آتش سوزی به ما کمک می کنند. در ادامه به معرفی انواع دتکتور اعلام حریق می پردازیم.

دتکتور حرارتی

این نوع از دتکتورهای اعلام حریق ساختار ساده ای دارند و سرعت واکنش ها به نسبت دیگر انواع پایین تر است. همان طور که از اسمشان نیز مشخص است، دتکتورهای حرارتی نسبت به تغییرات دما حساس هستند و تغییر ناگهانی دما، آن ها را فعال می کند. محدوده پوششی دتکتورهای اعلام حریق کم است اما قیمت مناسبی دارند.

دتکتور دودی

در این نوع دتکتورها از سنسورهای حساس به دود استفاده می شود. سرعت و محدوده پوششی این نوع دتکتورها به نسبت دتکتورهای حرارتی بیشتر است اما دقت کمتر دارند. پیشنهاد می شود در مناطقی که آلودگی زیاد است از دتکتور دودی استفاده نشود.

دتکتور شعله ای

دتکتور شعله ای امواج الکترومغناطیس ناشی از از نور آتش را دریافت می کند و نسبت آن واکنش نشان می دهد. دتکتورهای شعله ای در چندین نوع حساس به امواج فرابنفش، مادون قرمز یا ترکیبی از این دو در بازار وجود دارند. سرعت واکنش این نوع دتکتورها بسیار بالا است. در محیط هایی که احتمال وقوع آتش سوزی بدون دود بیشتر است بهتر است از این مدل استفاده شود.

دتکتور گازی

دتکتور گازی، گازهای سمی و خطرناک که در اثر آتش سوزی در هوا منتشر می شوند را تشخیص می دهد و میزان آن ها را اعلام می کند. از این دتکتور ها در مصارف صنعتی و خانگی استفاده می شود.

دتکتور ترکیبی

در برخی از مدل های دتکتور اعلام حریق به جای استفاده از یک سنسور از چندین سنسور استفاده می شود و یک دتکتور ترکیبی ارائه می شود. به عنوان مثال می توان در یک دتکتور از سنسورهای حساس به دما و سنسورهای دودی به صورت همزمان استفاده کرد.

جمع بندی

دتکتورهای حریق نوعی از دستگاه های الکترونیکی هستند که می توان به کمک آن ها از وقوع حریق و آتش سوزی در سریع ترین زمان مطلع شد. از بهترین دتکتور اعلام حریق موجود در بازارهای داخلی می توان به دتکتورهای تولیدی شرکت های هانیول اینترنشنال، زیمنس، جانسون کنترل، هوچیکی، ان ای اس، هالما و اشنایدر الکتریک اشاره کرد. این شرکت ها از برندهای برتر و مطرح تولید دتکتور حریق در جهان به شمار می آیند و دتکتورهای با کیفیتی تولید می کنند.

لازم به ذکر است که استفاده از انواع لوله برق نسوز نیز می تواند در جلوگیری و پیشگیری از آتش سوزی ماثر باشد.

5/5 - (1 امتیاز)

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید