صفر تا صد بررسی انواع برق
همه ما به خوبی می دانیم که انواع برق با ولتاژ مختلف وجود داشته و دستگاه های مختلف برقی برای کار کردن به ولتاژهای مختلفی نیاز دارند. براساس تعریف علمی، ولتاژ الکتریکی اختلاف پتانسیل های الکتریکی بین دو نقطه در مدار یا میدان الکتریکی است که با نماد U نشان داده می شود. به نوعی ولتاژ، مهم ترین پارامتر در یک شبکه الکتریکی و تعیین کننده توانایی یک منبع الکتریکی برای انجام یک کار مشخص است. در ادامه بیشتر با انواع برق آشنا خواهیم شد.
انواع ولتاژ برق در ایران
ولتاژها در مدار در انواع مختلفی وجود داشته که هر یک در برق کاربرد خاص خود را دارند. به طور کلی ولتاژ انواع برق عبارتند از:
- ولتاژ DC یا یکسو شونده: در این نوع از ولتاژها جریان دارای جهتی کاملاً ثابت است و در آن هیچ تغییری ایجاد نمی شود. به نوعی جریان در این ولتاژها از جریان صفر به جریان مثبت یا از جریان صفر به جریان منفی تغییر پیدا نمی کند و در جعبه فیوز همواره یک جریان با عدد ثابت نشان داده می شود.
- ولتاژ AC یا متناوب: در این نوع ولتاژ برق، جهت جریان به صورت متناوب تغییر نموده و ممکن است از جریان صفر به سمت مثبت یا از جریان های صفر به سمت منفی برود. تعداد این تغییرات بسیار زیاد است و در هر ثانیه به آن سیکل یا هرتز گفته می شود.
- ولتاژ RMS یا ولتاژ موثر: منظور از ولتاژ موثر، ولتاژی است که توسط ولت مترهای دیجیتال و عقربه ای قابل اندازه گیری است.
ولتاژ انواع برق در تاسیسات الکتریکی و تجهیزات تامین برق
براساس مقدار نیز می توان ولتاژ برق های مختلف را به دسته های زیر تقسیم نمود:
- ولتاژ بسیار ضعیف: ولتاژ فوق پایین در واسطه سطح ولتاژ زیر 70 ولت گفته می شود که در آن، انسان قادر به لمس هادی هاست و آسیبی به او وارد نخواهد شد و تنها ممکن است یک شوک خفیف را تجربه کند.
- ولتاژ ضعیف: ولتاژ پایین به ولتاژ بین 70 تا 600 ولت گفته می شود که در شرایط وجود رطوبت، تماس انسان با سیم های لخت یا رساناهایی با این ولتاژ می تواند شوک خطرناکی را به همراه داشته و باعث کما یا حتی مرگ شود.
- ولتاژ قوی: ولتاژ بین 33 کیلو تا 220 کیلو ولت، ولتاژ بالا نامیده می شود و به خطوط انتقال ولتاژ بالا نیز خطوط انتقال فشار قوی گفته می شود.
- ولتاژ بسیار قوی: ولتاژهای فوق العاده بالا براساس نیاز مصرف کننده قابل ارائه هستند و به طور معمول سطح ولتاژ بین 220 کیلو ولت تا 760 کیلو ولت، ولتاژ فوق العاده بالا نامیده می شود.
تولید انواع برق در کشور
استاندارد ولتاژ برق ساختمان در سازه ها و پروژه های مختلف، از نوع تک فاز و ولتاژ 220 ولت است و البته برخی از سیستم های تهویه مطبوع با جریان برق سه فاز و ولتاژ 380 ولت کار می کنند. به همین دلیل افزایش یا کاهش ولتاژ از مقدار تعریف شده می تواند خرابی و آسیب دیدگی دستگاه و لوازم برقی را به بار آورد. در ایران بسته به نوع استفاده از برق، انواع برق در ولتاژهای مختلف تولید می شوند و همچنین از روش های تولید انواع برق در کشور عبارتند از:
- تولید برق از طریق نیروگاه های حرارتی
- تولید برق از طریق نیروگاه های هسته ای
- تولید برق از طریق نیروگاه های آبی
- تولید برق از طریق نیروگاه های خورشیدی
- تولید برق از طریق نیروگاه های بادی
- تولید برق از طریق نیروگاه های انرژی دریایی
جمع بندی
در این مطلب از پارس پایاپایپ با انواع ولتاژ برق آشنا شدیم و همچنین به معرفی روش های تولید انواع برق در کشور پرداختیم. امیدواریم این مطلب برای شما عزیزان مفید واقع شده باشد.