آموزش لوله کشی برق ساختمان

لوله کشی برق ساختمان

لوله کشی برق ساختمان چگونه است

لوله کشی برق ساختمان را می‌توان به‌عنوان یکی از مهم‌ترین مراحل ساخت ساختمان معرفی کرد. نحوه قرارگیری لوله‌های برق ساختمان باید اصول خاصی داشته باشند به همین علت بهتر است انجام این کار را به برق‌کارهای ماهر بسپارید.

انتخاب لوله برق مناسب، اولین مرحله از این کار است. لوله‌های برق را می‌توانید به راحتی خم کنید و سیم‌های برق را از محلی به محل دیگر منتقل نمایید. استفاده از لوله‌های نامناسب می‌تواند خسارات زیادی را به سیستم برق‌کشی ساختمان وارد نماید زیرا ایجاد تغییرات دوباره در سیم‌کشی ساختمان می‌تواند پرهزینه و دردسرساز باشد. به همین علت به شما پیشنهاد می‌کنیم اطلاعات لازم درباره انواع لوله برق و نحوه‌ لوله کشی برق ساختمان را به دست آورید تا بتوانید بهترین محصول را برای ساختمان انتخاب کنید. در ادامه این مقاله درباره نکات لوله‌ کشی برق ساختمان با شما صحبت خواهیم کرد.

طریقه لوله‌ کشی برق ساختمان

برای لوله کشی برق ساختمان باید ابتدا نقشه آن ساختمان را در اختیار داشته باشید تا بتوانید نقشه سیم‌کشی را طراحی نمایید، در واقع نقشه‌ی سیم‌کشی ساختمان مسیر حرکت لوله‌ها را نیز مشخص می‌کند.

پس از پایان مراحل نقشه‌ سیم‌کشی برق ساختمان، نوبت به برق‌کشی می‌رسد؛ این کار بایستی قبل از گچ‌کاری و نازک‌کاری درون ساختمان صورت گیرد تا بدون آسیب رساندن به قسمت‌های مختلف انجام شود.

در ابتدا باید قطعات و تجهیزات مختلف ازجمله پریز برق و … را تراز کرده و در محل مناسب قرار دهید. پس از آن باید طریقه لوله گذاری برق ساختمان را بدانید و اجرا نمایید؛ برای لوله گذاری برق باید کنده‌کاری‌ها و شیارهایی را با استفاده از قلم و تیشه ایجاد کنید. حال نوبت عبور لوله‌های برق از محل‌های مشخص شده است. پس از اتمام این مراحل، قوطی برق مخصوص کلید، پریز و… را در این قسمت‌ها نصب نمایید تا لوله ‌ثابت نگه داشته شود. حال شیارهای باقی مانده را با کمک گچ بپوشانید. برخی از افراد برای آنکه سیم‌کشی انجام شده مقاومت زیادی در مقابل اتفاقات مختلف داشته باشد، از کف ماهیچه‌کشی استفاده می‌کنند.

حال باید با کمک کارتر دو سر لوله را کمی برش دهید و سپس فنر سیم‌کشی را از این لوله عبور دهید. سر سیم‌ها را با استفاده از چسب برق به یکدیگر وصل کرده و در نهایت به فنر سیم‌کشی متصل نمایید. زمانی که سیم برق را از یک طرف لوله وارد کردید، باید آن را از دیگر ظرف لوله برق بیرون بکشید تا سیم برق از سراسر لوله عبور نماید. پس از عبور سیم، حال باید با استفاده از سیم چین سر سیم‌ها را جدا کرده و آن‌ها را به هم متصل نماییم. در آخرین مرحله نیز بایستی قطعات مختلف ازجمله پریز، کلید و…. را در محل مورد نظر نصب نمایید.

نکات مهم در لوله ‌کشی برق ساختمان

پس از معرفی طریقه لوله کشی برق ساختمان، نوبت به بررسی اصول کلیدی و نکات لوله ‌کشی برق ساختمان، می‌رسد. رعایت این نکات در هنگام لوله کشی برق ساختمان، موجب می‌شود تا در آینده به مشکل نخورید و برای سال‌های سال سیستم برق‌کشی ساختمان‌تان بدون مشکل کار کند. مهم‌ترین اصول لوله کشی برق ساختمان عبارتند از:

  • لوله‌های برق باید با فاضلاب فاصله سی سانتیمتری داشته باشند. متاسفانه باید گفت که بسیاری از برقکاران در هنگام برق‌کشی ساختمان به این نکته توجه نمی‌کنند.
  • سقف‌های کاذب برای برق‌کشی مناسب نیستند زیرا با بلوک و تیرچه ساخته نشده‌اند. برای برق‌کشی این سقف‌ها میبایستی لوله‌ها از کف طبقه بالا نصب شوند سپس با کمک زانو و یا خم، لوله‌ها را به طبقه پایین منتقل کرد.
  • پیشنهاد می‌کنیم که هنگام طراحی نقشه سیم‌کشی، لوله‌کشی برق از کف طبقه ساختمان نباشد. چراکه لوله‌های آب از کف ساختمان عبور می‌کنند و ممکن است به لوله‌های برق آسیب‌های جدی وارد شود.
  • بین لوله‌های مورد استفاده در ساختمان باید فاصله پانزده سانتیمتری وجود داشته باشد.
  • در قسمت‌هایی از ساختمان که سرما یا گرما بیشتری وجود دارد، از لوله‌های قابل انبساط و انقباض استفاده نمایید زیرا این لوله‌ها در مقابل تغییرات دمایی بسیار مقاوم هستند.

استاندارد لوله کشی برق ساختمان

رعایت استانداردهای ملی و بین المللی در لوله کشی برق، ایمنی و کارایی سیستم برق رسانی را تضمین می کند. برخی از این استانداردها عبارت اند از:

  1. انتخاب نوع لوله: لوله های مورد استفاده در برق کشی باید متناسب با شرایط محیطی و نوع ساختمان انتخاب شوند. لوله های PVC برای محیط های خشک و لوله های فلزی گالوانیزه برای محیط های مرطوب مناسب هستند.
  1. ابعاد لوله: قطر داخلی لوله باید به گونه ای باشد که سیم ها به راحتی عبور کنند و نسبت قطر داخلی لوله به قطر دسته سیم های عبوری حداقل برابر ۱.۳ باشد.
  1. نصب قوطی کلیدها: قوطی کلیدها باید کاملاً هم سطح با گچ وخاک نصب شوند تا در مراحل بعدی نصب کلیدها و پریزها مشکلی ایجاد نشود.
  1. فواصل استاندارد: در لوله کشی روکار در مکان های مرطوب، باید بین لوله و سطح دیوار حداقل ۶ میلی متر فاصله وجود داشته باشد و فاصله بست های نگهدارنده بین ۴۰ تا ۱۰۰ سانتی متر باشد.

لوله گذاری برق ساختمان یک طبقه

در ساختمان های یک طبقه، لوله گذاری برق باید با دقت و برنامه ریزی مناسب انجام شود. قبل از شروع، باید نقشه دقیقی از محل جعبه ها، پریزها و مسیرهای لوله کشی تهیه و محل های مربوطه علامت گذاری شود. در لوله گذاری از کف، متراژ لوله کمتری مصرف می شود، زیرا لوله ها مستقیماً از کف به پریزها هدایت می شوند. در ضمن، پریزهای برق باید در ارتفاع ۳۰ تا ۴۰ سانتی متری از کف نصب شوند تا دسترسی آسان و ایمنی فراهم شود. برای لوله گذاری برق ساختمان از کف، باید پس از اتمام گچ وخاک دیوارها دست به کار شد تا سطح دیوارها برای نصب قوطی کلیدها علامت گذاری شده و از فرو رفتن بیش ازحد آن ها در دیوار جلوگیری شود.

لوله کشی برق ساختمان از کف

لوله کشی از کف یکی از روش های مؤثر در برق کشی ساختمان است که مزایا و معایب خاص خود را دارد:

مزایا:

  • کاهش متراژ لوله: با لوله گذاری از کف، مسیر لوله ها کوتاه تر شده و در نتیجه متراژ لوله مصرفی کاهش می یابد.
  • دسترسی آسان: در صورت نیاز به تعمیرات، دسترسی به لوله ها و سیم ها از کف آسان تر است.

معایب:

  • آسیب پذیری در برابر رطوبت: لوله ها باید به خوبی عایق بندی شوند تا از نفوذ رطوبت و آسیب به سیم ها جلوگیری شود.
  • محدودیت در تغییرات: پس از اتمام کف سازی، ایجاد تغییرات در مسیر لوله ها دشوار است.

برای لوله کشی برق ساختمان از کف باید نکات زیر را در نظر بگیرید؛ عدم توجه به نکاتی که در ادامه ذکر می‎کنیم، می توانند سبب بروز خسارات جبران ناپذیری به سیستم برق رسانی کل ساختمان شود.

  1. شیارهایی در کف برای قرار دادن لوله ها ایجاد می شود، حتما باید با دقت و مطابق نقشه باشد.
  2. استفاده از لوله های مقاوم در برابر رطوبت و عایق بندی مناسب برای جلوگیری از آسیب به سیم ها ضروری است.

نقشه لوله گذاری برق ساختمان

نقشه لوله گذاری برق، نموداری دقیق از سیستم الکتریکی ساختمان است که شامل مسیرهای لوله ها، محل جعبه های تقسیم، کلیدها و پریزها می باشد. داشتن یک نقشه به مجریان کمک می کند تا با برنامه ریزی مناسب، لوله گذاری برق ساختمان را انجام دهند و از تداخل با سایر تأسیسات جلوگیری کنند. همچنین در صورت بروز مشکل، محل دقیق لوله ها و سیم ها مشخص است و تعمیرات به سرعت انجام می شود و تمامی مسیرها و اتصالات مطابق با استانداردهای ایمنی و فنی اجرا می شوند.

نقشه لوله گذاری برق ساختمان

برای ترسیم نقشه لوله گذاری برق ساختمان، ابتدا محل دقیق تجهیزات الکتریکی مانند کلیدها، پریزها و جعبه های تقسیم مشخص می شود. مسیرهای لوله ها باید کوتاه، ایمن و بدون تداخل با سایر تأسیسات مانند لوله های آب و گاز طراحی شوند. استفاده از علائم استاندارد در نقشه برای نمایش تجهیزات و مسیرها ضروری است. ظرفیت لوله ها بر اساس تعداد سیم ها و نوع کابل ها محاسبه می شود تا از گرم شدن و خطرات احتمالی جلوگیری شود. نقشه باید شامل جزئیات کاملی از سیستم برق رسانی، مانند محل تابلوهای برق، کلیدها، و اتصالات باشد و به گونه ای طراحی شود که تغییرات و تعمیرات آینده آسان باشد. در نهایت، نقشه توسط تیم نظارتی بررسی و تأیید می شود.

انواع لوله‌ های برق ساختمان

از لوله‌های مختلفی برای لوله‌ کشی برق ساختمان استفاده می‌شود که برقکار ساختمان باید با تمامی آن‌ها آشنایی کامل داشته باشد و بر اساس نوع ساختمان و بودجه و …. مورد مناسبی را انتخاب کند و لوله‌کشی آن را به‌طور صحیح اجرا کند. انواع لوله‌های برق‌کشی ساختمان عبارتند از:

لوله‌کشی برق با لوله‌های پی‌ وی‌ سی

برای ساخت این لوله‌ها از پی‌وی‌سی استفاده شده است که در برابر انواع مواد شیمیایی، زنگ زدگی، ضربات بسیار مقاوم عمل می‌کنند. لوله‌های پی‌وی‌سی بسیار قیمت مناسب هستند به همین علت افراد زیادی آن را برای لوله‌ کشی برق ساختمان خریداری می‌کنند. از این لوله‌ها می‌توان در زیر سقف‌های بتنی استفاده کرد.

لوله‌های پلی آمید

برای تولید لوله‌های پلی آمید از پلاستیک استفاده شده است به همین علت بسیار نرم انعطاف پذیر هستند. اگر به دنبال خرید ارزان قیمت‌ترین لوله برای برق‌کشی ساختمان هستید، لوله‌های پلی آمید مناسب‌ترین گزینه برای شما می‌باشند. البته باید اشاره کرد که مهمترین عیب این لوله، شعله‌ور شدن آن است.

لوله گالوانیزه سرد و گرم

یکی دیگر از انواع لوله‌های برق ساختمان، لوله گالوانیزه سرد و گرم است که از آن‌ها در زیر اندود گچی استفاده می‌کنند. این لوله‌ها در مقابل زنگ‌زدگی بسیار مقاوم عمل می‌کنند. معمولا از لوله‌ برق گالوانیزه گرم در فضاهای خارجی و از لوله‌های گالوانیزه سرد در فضاهای داخلی استفاده می‌شوند.

لوله‌های خرطومی

از زمان‌های قدیم تا به امروز از لوله‌های خرطومی برای برق‌کشی ساختمان‌ها استفاده شده است. از این لوله‌ها می‌توان در محل‌های مختلفی مانند زیر کاشی‌ها، اپن و..‌ استفاده کرد.

لوله خرطومی پلاستیکی

لوله خرطومی پلاستیکی شباهت زیادی به لوله خرطومی دارد با این تفاوت که از مواد مختلفی برای تولید آن‌ها استفاده می‌شود. از لوله خرطومی پلاستیکی می‌توان برای موارد روکار استفاده نمود.

سخن نهایی

در این مقاله سعی کردیم راهنمای آموزش لوله کشی برق ساختمان و مراحل آن را به‌طور کامل بیان کنیم. برق‌کشی ساختمان به مهارت و توانایی کافی نیاز دارد پس اگر درباره مراحل مختلف آن اطلاعات لازم را ندارید بهتر است با فردی که در این زمینه توانایی و تجربه کافی را دارد تماس حاصل نمایید. همان‌طور که توضیح دادیم، یکی از مهم‌ترین بخش برق کشی ساختمان، انتخاب لوله برق مناسب است. انواع لوله برق ساختمان توسط شرکت‌های مختلف تولید شده‌اند که هرکدام ویژگی‌های خاص خود را دارند؛ برای خرید بهترین لوله‌های برق ساختمان با نازل‌ترین قیمت، با کارشناسان ما در ارتباط باشید و با پارس پایا پایپ مطمعن خرید کنید.

5/5 - (1 امتیاز)

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *